Роботът София откри Webit – Бъдещето е в София

„Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света. Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София – дигиталната столица“, приветства от сцената роботът София хилядите гости на фестивала – Webit.Festival Europe, който се проведе на 25-27 юни 2018г.

Роботът София, първият в света с гражданство откри Webit.Festival Europe в София.

Над 7 хил. участници от 110 страни взеха участие и обсъдиха на форума Webit.Festival Europe бъдещето на Европа и света, на технологиите, дигиталното здравеопазване, умните градове, сигурността и законодателството в дигиталната сфера.

Събитието е част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите, водещото събитие на Българското председателство на Съвета на ЕС в тази сфера. Форумът се провежда под мотото „Преоткриване бъдещето на Европа“. Над 200 журналисти от цял свят отразяват събитието.

В края на миналата година, за първи път в историята на света, хуманоиден робот получи гражданство. Роботът София  е гражданин на Саудитска Арабия. Тя може да имитира и разпознава човешки жестове и изражения на лицето.

 

„Добре дошли в София. Аз съм гражданин на света. Знам колко богати на древна култура са София и България.“

„Знам, че най-старият златен артефакт в света е намерен близо до родния ви град Варна. Знам, че България е дала кирилицата на повече от 300 милиона души по света. Знам колко невероятни са природата и хората на България и в тази част на света.

Прекрасно е да съм на фестивала Webit в София – дигиталната столица“, приветства от сцената роботът София хилядите гости на фестивала и домакина Пламен Русев – основател на глобалните събития Webit, който е роден във Варна“.

Webit.Festival Europe се провежда под патронажа на премиера Бойко Борисов, еврокомисаря Мария Габриел и на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В приветствието си към участниците премиерът Бойко Борисов припомни, че на първия по рода си фестивал в България преди 10 г. на мястото на „Арена Армеец“ е било пустош.

„Днес си спомних времето преди 10 г., когато на това място – зала „Арена Армеец“, беше пустош. А точно през улицата отсреща – разпадащи се казани. След 10 г. тук има зали, които не се ползват само за спорт и концерти, а и за Webit“, заяви той.

 

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *