Официална среща на Международен Клуб София и ЮНЕСКО

На 4 ноември 2017 година в Париж се състоя официална среща на Международен Клуб София и ЮНЕСКО.

Международен Клуб София благодари на ЮНЕСКО за усърдната работа в областта на глобалното хуманитарно сътрудничество на планетата.

На 17 декември 1998 година Генералната Асамблея на ООН прие резолюция 53/202, в която се провъзгласи Петдесет и петата сесия на Генералната Асамблея –  „Асамблея на хилядолетието на ООН“, както и се свика „Среща на хилядолетието на ООН“.

Започвайки от 1999 година във всички страни по света бяха създадени организационни комитети по случай настъпването на Новото III хилядолетие. В рамките на тези начинания е разработен глобален световен проект „Марш на мира“ (автор С.Г.Афанасьев), чиято цел е Съхраняване на Човешката Цивилизация.

През януари 2000 година бе запален „Огънят на III-тото хилядолетие“ – Огънят на Милениума, Огънят на Надеждата, Огънят на Доброто против Злото, беше подписан „Меморандум за съхраняване на човешката цивилизация“. „Огънят на III-тото хилядолетие“ беше виртуално запален от 31 звезди, които в миналото са представлявали символ на отделните исторически епохи, а „Меморандумът за съхраняване на човешката цивилизация“ от януари 2000 г. е подкрепен от представители на 18 държави.

През януари 2000 година беше реализиран и вторият важен етап на Международната програма. В Иерусалим, на Божи гроб, в присъствието на Президенти от няколко държави бе осветен „Огънят на Доброто“ и тържестено върнат по-късно в Храм Христа Спасителя в Москва.

Обединявайки трите религиозни вярвания, „Огънят на Доброто“ мина през всичките континенти по света, от Ню-Йорк до Сидни, предавайки се от ръка на ръка, като се събра в едно с Параолимпийския Огън на мира на XI Параолимпийски игри в Сидни през 2000 година.

В присъствие на българската делегация, Сергей Афанасиев – Президент на Международен Клуб София, Професор Динко Динков – Вицепрезидент на Международен Клуб София, Огнян Лютаков –  Вицепрезидент на Международен Клуб София, Дамяна Лютакова – Връзки с обществеността на Международен Клуб София и Госпожа Зорница Стефанова – секретар в Постоянното представителство на България към ЮНЕСКО, бяха предадени на Генералния Директор на ЮНЕСКО Госпожа Ирина Бокова и приети от нейна страна Глобалните символи на Новото III Хилядолетие, обекти на нематериално културно наследство, собственост на Международен Клуб София.

1. „Меморандумът за съхраняване на човешката цивилизация“

2. Сертификат „Огън на III Хилядолетие“

3. Тържествен химн

Символите ще бъдат съхранявани в библиотеката на ЮНЕСКО и ще бъдат достъпни.

По време на срещата бяха обсъдени редица въпроси и набелязани действия за съвместна дейност в областта на науката и културата, както и разгледани глобални проблеми за Съхраняване на Човешката Цивилизация и нейното хармонично развитие.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *